De nieuwe man

De nieuwe man

Thomas Rosenboom

In zijn roman De nieuwe man (2003) laat de schrijver Thomas Rosenboom de belevenissen van zijn fictieve personage de scheepsbouwer Berend Bepol, zich afspelen in Wirdum. Voor dit personage zou de Wirdumer scheepsbouwer Arend Apol, die werkelijk geleefd heeft, model hebben gestaan. De nieuwe man speelt zich af op een Groninger werf in het Damsterdiep in de buurt van Wirdum in het begin van de vorige eeuw. De geschiedenis van Groningen zit verwerkt in het verhaal. Het boek behoort tot het Gronings cultureel erfgoed, het verhaal tot de Groningse geschiedenis. Thomas Rosenboom heeft destijds met De nieuwe man een nieuw verhaal gemaakt. Een verhaal dat is verzonnen, maar tegelijkertijd berust op diepgaande research van het leven, de sociale en culturele omstandigheden van de mensen aan het Damsterdiep rond 1920. Rosenboom heeft veel kenmerken van die tijd in zijn boek verwerkt.

Beklemmende sfeer

Wirdum ligt aan een vaart, die in het boek van groot belang is: het Damsterdiep. Plaats van handeling is de scheepswerf waar Berend Bepol de scepter zwaait. Het is opvallend dat je als lezer gedurende het hele boek niet van die werf afkomt. De meesterknecht van Bepol reist geregeld naar Duitsland, de vrouw en dochter van Bepol logeren op gezette tijden in Groningen. Maar Rosenboom houdt de camera van het vertelperspectief nadrukkelijk gericht op Bepol en zijn beperkte wereld: de werf. Slechts zo nu en dan verlaat Bepol zijn werf en kantoor om te borrelen met zijn collega-scheepsbouwers. Deze vertelkeuze geeft een beklemmende sfeer aan het verhaal. 

Inhoud boek

Scheepsbouwer Berend Bepol is een tevreden man als hij aan het begin van de twintigste eeuw zijn scheepswerf bij Wirdum, aan het Groninger Damsterdiep, overziet. Ruim tien jaar later is de situatie echter veranderd. De welvaart, die geen einde leek te hebben, is verdwenen, zijn dochter Ilse is nog steeds ongehuwd en wie hem moet opvolgen is een groot raadsel. Uiteindelijk weet hij zijn meesterknecht Niesten aan zijn dochter te binden en daarmee heeft hij tegelijk het voortbestaan van de werf veiliggesteld. Maar de altijd zwijgende Niesten wordt voor Bepol een obsessie, zeker als die ook nog een spectaculaire order uit Duitsland in de wacht weet te slepen. De helse obsessie leidt tot een even magistraal als fataal hoogtepunt, zoals alleen Rosenboom dat weet op te wekken.

In de pers

‘Een meesterwerk, niet minder dan dat’ Trouw 

‘Ongetwijfeld Rosenbooms beste roman tot nu toe’ HP/De Tijd 

‘Een indrukwekkende geschiedenis van hoogmoed die voor de val komt’ Shortlistkrant AKO Literatuurprijs 2003 

‘Een onwaarschijnlijk schilderachtig en bizar verhaal’ NRC Handelsblad 

‘Verbluffend’ Elsevier

‘Formidabel’ de Volkskrant 

‘Adembenemend’ Algemeen Dagblad 

‘Groot stilistisch meesterschap’ Reformatorisch Dagblad

 Biografie

Thomas Rosenboom (Doetinchem, 1956) groeide op in Arnhem, en ging in Nijmegen psychologie studeren. Na drie jaar brak hij die studie af om Nederlands te studeren in Amsterdam. In 1983 debuteerde hij met de verhalenbundel De mensen thuis (1983); daarin staat ook het verhaal 'Bedenkingen', dat hij al het jaar daarvoor in De Revisor publiceerde. Al snel volgde de psychologische thriller Vriend van verdienste (1985), die direct na verschijnen in het Duits werd vertaald. Zijn grote doorbraak kwam met de imposante roman Gewassen vlees (1994), waarvoor hij de Libris Literatuur Prijs ontving. Hij had meer dan zeven jaar aan de roman gewerkt, en vijf werkjaren later publiceerde hij Publieke werken (1999) – en opnieuw won hij daar de Libris Literatuur Prijs mee. Het is een unicum, want tot op de dag van vandaag heeft geen enkele andere schrijver die prijs tweemaal ontvangen.

In 2003 verscheen zijn roman De nieuwe man, die genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs en de NS Publieksprijs. Er zijn meer dan 100.000 exemplaren verkocht. De romans van Thomas Rosenboom zijn vertaald in het Duits, Frans, Deens, Spaans en Hongaars.