activiteiten in en rondom het dorp

De activiteiten staan op datum gerangschikt. Scroll naar beneden voor latere data.

Opgave Stoepstrunen zaterdag 26 mei in Wirdum

Na een geslaagde 1e Stoepstrunendag vorig jaar, willen we dit jaar een vervolg daaraan geven.

Op zaterdag 26 mei 2018, van 10.00 13.00 uur is er weer de mogelijkheid om spulletjes te verkopen bij jullie thuis op de stoep.

Dit kan op elk adres in Wirdum, zowel in de kern als buiten-af. Wij zorgen voor een plattegrond met alle opgegeven adressen.

Wilt U/jullie meedoen, geef je dan zo spoedig mogelijk op.
Het kan alleen doorgaan bij voldoende deelname.

Opgave graag voor 5 mei aanstaande bij Anita Overzet op anitaoverzet@live.nl
tel. 0596 571617.

De activiteiten commissie.

Hulp gezocht voor Avond 4-daagse

Voor de gezamenlijke avond4daagse met Garrelsweer zoeken we vrijwilligers die voor dorpsbelangen Wirdum, de catering willen verzorgen voor de lopers onderweg en iemand die het leuk vindt om mede de organisatie te ondersteunen in samenwerking met Garrelsweer.

Je kunt je opgeven bij Eddie Rijnsewijn
06 204 806 75

Of per mail: eddie.rijnsewijn@ziggo.nl

29 april muziekcafé: Iris Rijnsewijn

Zondagmiddag aanvang 15.00 uur
Fromaweg 2 Muziekcafé entree 5 euro

Biografie Iris Rijnsewijn
Maart 2018

Hoe het begon
Iris werd in 1995 in Tiel in de Betuwe geboren en verhuisde op haar vijfde jaar naar Groningen. Vanaf haar zesde woont ze in Wirdum op het Hoogeland. Het land van haar (voor) ouders. Hier groeide ze op. Sinds 2014 studeert ze Kunstgeschiedenis aan de RuG. Op de basisschool kreeg Iris interesse in de gitaar, papa is gitarist en bracht haar de eerste beginselen bij. Het duurde even voordat de vonk oversloeg, maar Iris ging meer oefenen en ook begon ze heel zachtjes mee te zingen.  Haar ouders vonden het prachtig en spoorden haar aan om meer van zich te laten horen. Maar zingen in het openbaar durfde Iris absoluut niet. Gelukkig is die onzekerheid inmiddels overgegaan in bescheidenheid.

Rond haar 14e begon Iris eigen nummers te schrijven.  “Perfect We” ,  het nummer waar ze wat bekender mee werd,  was  een van de eerste nummers die ze schreef.  Na lang aandringen deed ze mee aan een bonte avond in haar eigen dorpje. Daarna een talenjacht op school. Tot haar grote verbazing won ze beide.

Amer
Heel toevallig kwam Iris in contact met Jan de Haan van de Amer, daar verzorgde ze haar eerste echte optreden als voorprogramma van Margriet Eshuys en Maarten Peters. Dat was op de dag na haar 16e verjaardag. Sindsdien heeft ze in de Amer het voorprogramma gedaan voor onder andere Huub van der Lubbe, Abi Wallenstein & Steve Baker en  Tangarine.  Zowel artiesten als publiek waren elke keer weer laaiend enthousiast.


Muzikaal talent van het Noorden
In juni 2014 won Iris de talentenjacht van RTV Noord (Café Martini XL)  uit vele deelnemers werd zij door de vakjury en door het publiek met grote afstand gekozen tot Muzikaal Talent van 2014. Verschillende optredens op de radio, veel air play, een masterclass van Jan Henk de Groot en een optreden met het Noordpoolorkest in MartiniPlaza vielen haar ten deel. Iris wordt sowieso op vele handen gedragen. Vrijwel alle optredens tot nu toe heeft ze te danken aan mond op mond reclame en mensen die haar vragen als ze haar een keer hebben horen spelen. Er gebeurt iets met mensen als ze Iris haar stem horen.  Haar CD wordt door veel mensen gepromoot en verder verspreid in binnen en buitenland.


De CD: Through the Walls
Dit succes gaf een flinke duw in de rug en leidde ertoe dat een wens in vervulling ging: een eigen album. In november bracht Iris haar debuut album uit: Through the Walls. De titel verwijst naar de beginperiode toen de ouders van Iris voor het eerst  haar zanggeluid door de muren van haar slaapkamer heen hoorden en zo haar prachtige stem ontdekten.

Negen gevoelige nummers, puur akoestisch opgenomen door producer Martin van de Vrugt.  Bij Iris thuis opgenomen om de intentie van alle liedjes zo zuiver mogelijk te vangen. De CD klink alsof Iris naast je zit te spelen, intiem en ingetogen maar af en toe zeer indringend.

Nacht van Noord
Op 13 december stond Iris naast grote namen op het podium. Ze deed mee aan de Nacht van Noord.

Ze speelde haar eigen nummer ‘Perfect We’ door het Noordpool Orkest begeleid en samen met Jan Henk de Groot bracht ze het mooie duet “Don’t Give Up” naar de vertolking van John Legend en Pink.

Het publiek was razend enthousiast en inmiddels krijgt Iris vanuit het hele noorden veel positieve reacties. 

2015
In 2015 begon het jaar goed met promotieoptreden voor haar CD, zo was ze weer te horen bij RTV Noord, Cafe Martini,  RTV Drenthe. Bij  Omroep Deventer en  Omroep Fryslân was ze live te horen. Het festival seizoen werd geopend met een optreden op Havenwerk, een festival in Deventer. Op vijf mei stond ze in op het bevrijdingsfestival in Groningen en met behulp van een wildcard mocht ze een optreden geven op het Talent Stage van Kadepop. Hiermee liet ze zien dat ze naast een intieme setting ook een groter podium en groter publiek goed weet te boeien.

Naast de grotere podia heeft Iris op verschillende kleinere festivals gespeeld zoals Keetpop, Arte Carnivale en op verschillende regionale evenementen.

2016 begon met de uitnodiging om op Eurosonic te spelen op een van de podia van Grunnsonic. Dit deel van ES/NS biedt aan jong noordelijk talent de gelegenheid om zich te presenteren voor een internationaal publiek.  

Vele optredens volgden, in de zomer werd ze weer op diverse festivals gevraagd te spelen in de regio. Verder stond 2016 in het teken van samenwerking met andere artiesten. Net voor de zomer nam Iris een track op met DJ Kwame, deze zal binnenkort een release krijgen. Op de CD van Maarten van der Helm verzorgde Iris de zang op twee nummers.

Iris studeert Kunstgeschiedenis aan de RuG.
 

2017
In 2017 maakt Iris uitstapjes naar verschillende andere muziekstijlen en is ze de samenwerking aangegaan met verschillende andere artiesten. Op de CD van Der Helm zong ze een aantal nummers mee en samen met DJ Kwambo bracht ze  de track  Perfect Waves uit. Deze track kwam binnen op de 9 van Noord hitlijst van RTV Noord op nummer 6.

Naast de samenwerking met muzikanten is in 2017 ook een samenwerking met verschillende dichters tot stand gekomen. Dit heeft vorm gekregen door verschillende optredens waarin poëzie en muziek elkaar vinden.

25 mei filmhuis: Waterboys

Een film van Nederlandse bodem. Je vader kun je niet kiezen. Je zoon ook niet. ‘Waterboys’ vertelt het intens grappige en ontroerende verhaal van misdaadromanschrijver Victor en zijn cello spelende zoon Zack. Op dezelfde dag door hun vrouwen het huis uitgezet, moeten de mannen zichzelf en hun relatie opnieuw zien uit te vinden tijdens een turbulente reis naar Schotland ter promotie van Victors nieuwste boek. De confrontatie met elkaar en de ontstane situatie als vrijgezel, is onvermijdelijk. Een film over een vader die maar niet volwassen wil worden en zijn zoon die het leven wat minder serieus zou moeten nemen. 

Dorpshuis: 20.00 uur Entree: 5 euro

25 tot en met 27 mei: Festival terug naar het begin

Dit jaar bestaat Terug naar het begin 10 jaar: dat vieren we met een extra lange editie van vrijdag 25 tot en met zondag 27 mei. Reken op een weekend lang muziek, theater, poëzie en beel- dende kunst op de mooiste locaties van het land. En in onze Proeftuin in hartje Appingedam kun je iedere festivaldag terecht voor een hapje, drankje, een heerlijke maaltijd én leuke feestjes!

Ook in Wirdum

In de kerk van Wirdum klinkt de kalme stem van singer-songwriter Thessa Douwstra als een godsgeschenk. Met zachte, bijna fluisterende stem weet ze de luisteraar een liedje binnen te trek- ken. De stilte regeert in de muziek van LUWTEN. Douwstra maakt zich sterk voor de verlegen mens. Voor degene die het lef heeft sommige dingen niet te durven. Die liever afwacht en op eigen tempo afweegt wat hij of zij zelf wil. Luister ademloos, om daarna met frisse moed je tocht door het Groninger landschap te vervolgen.

Optredens op zaterdag 26 mei om 13.15 uur, 15.00 uur, en 16.45 uur

Eerder speelde Annelie op Terug naar het begin als toetsenist van singer- songwriter Eefje de Visser. Nu debuteert ze solo, met een prachtig instrumentaal, neo-klassiek album. In de kerk van Wirdum luister je op de zondag naar haar minimalistische pianostukken. Ze berust haar spel op subtiliteit en kalmte, zonder op emotionele kracht en wispelturige spanning in te boeten. De muziek is dromerig en melancholisch, verstild en aangrijpend.

Optredens op zondag 27 mei om 11.00 uur, 12.45 uur en 14.30 uur

Kerk- en dorpscommissies

Terug naar het begin wordt jaarlijks mogelijk gemaakt door de fantastische medewerking van plaatselijke kerk- en dorpscommissies en andere vrijwilligers.

Voor nadere informatie en kaarverkoop: www.terugnaarhetbegin.nl

 

 

27 mei Muziekcafe: Play it hard

Zondagmiddag aanvang 15.00 uur
Fromaweg 2 Muziekcafé entree 5 euro

Hardbop jazzformatie Play It Hard is na een lange zoektocht naar de juiste muzikanten geformeerd in Groningen op 10 oktober 2016. Deze formatie speelt geen kunstzinnige jazz maar "lekkere jazz". De jazzstijl hardbop is ontstaan vanuit de bebop en vermengt invloeden vanuit de rhythm and blues, gospelmuziek en blues, met name in de saxofoon- en pianopartijen en is daar- mee melodieuzer en toegankelijker dan bebop. Play It Hard laat zich inspire- ren door jazzformaties als The Cannon- ball Adderley Quintet en Art Blakey & The Jazz Messengers. Andere stijlen die deze jazzformatie speelt zijn: Afro Cubaans, Samba, Latin en Calypso. Naast de ietwat bekendere hardbop nummers speelt deze jazzformatie ook graag minder bekende nummers welke niet terug te vinden zijn in The Real Book(s), zoals: The Ruby and The Pearl, No Problem en Reflection. Het grootste gedeelte van het repertoire is dus hardbop, hooguit een paar nummers zijn mogelijk stijl overschrijdend (bebop/postbop) maar worden gespeeld gewoon omdat ze mooi zijn. Anyway: they play it the hard(bop) way!

22 juni filmhuis: The circle

Mae Holland kan haar geluk niet op als ze wordt aangenomen bij de Cirkel, het machtigste internetbedrijf ter wereld. De persoonlijke e-mails van de gebruikers, hun sociale media, betalingsverkeer en aankopen zijn met elkaar verbonden door een universeel besturingsprogramma.

Het resultaat: iedereen heeft slechts één online identiteit. Een nieuw tijdperk van openheid en gemeenschapszin is aangebroken. Maar daar zit een gevaarlijke kant aan. ‘The Circle’ is de verfilming van de gelijknamige bestseller van Dave Eggers, met hoofdrollen voor Tom Hanks en Emma Watson.

Dorpshuis: 20.00 uur Entree: 5 euro

Speelweek 2018 27 tot en met 31 augustus

De voorbereidingen zijn in volle gang De speelweek van Wirdum bestaat deze zomer 40 jaar! Een goede reden om tijdens de speelweek terug te gaan in de tijd... we gaan zelfs héél ver terug in de geschiedenis, naar de middeleeuwen!

We gaan terug naar de tijd van kastelen, dappere ridders, mooie jonkvrouwen en prinsessen, snelle paarden en verborgen schatkisten.. Het thema van dit jaar is Ridders en prinsessen!

Gelukkig gaat iedereen in de commissie nog een jaar door en hebben we ook uitbreiding gekregen in de persoon van Ralph Seubers. Daar zijn we heel erg blij mee! We hebben de eerste vergadering inmiddels achter de rug en hebben al leuke plannen gemaakt. Ook hebben we de datum vastgesteld en dat is uiteraard weer de laatste week van de schoolvakantie: 27 tot 31 augustus. Zet dit alvast in de agenda, zodat zoveel mogelijk ridders en prinsessen mee kunnen doen.

Voor het omtoveren van Wirdum naar een echt middeleeuws fort hebben we uiteraard hulp nodig! Laat het ons weten als je kunt helpen! Ons vast catering team kan nog extra hulp gebruiken. Ook zoeken we bouwers voor in de technische dienst en begeleiders van groepjes ridders en prinsessen. Kun je maar 1 dag of een dagdeel dan is dat ook prima, alle hulp is welkom. Je kunt je alvast opgeven bij één van ons of via het aanmeldformulier dat in mei zal worden verspreid. In mei kunnen ook de kinderen zich inschrijven.

De komende tijd zullen we jullie op de hoogte houden van alle voorbereidingen. We kijken uit naar de speelweek en we hopen er samen met alle vrijwilligers weer een groot succes van te maken!

De speelweekcommissie,
Maarten van der Helm, Rein Weisfelt, Ralph Seubers, Marjon Janssens en Nynke Osinga.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

08.03 | 22:21
Ons Dorp heeft ontvangen 1
02.03 | 18:51
IJspret 2018 heeft ontvangen 1
09.02 | 21:14
Oliebollen bakken heeft ontvangen 3
09.02 | 21:14
Kerstdiner 60+ heeft ontvangen 4
Je vindt deze pagina leuk