Klokken van hoop en troost verlengd tot en met eind april

Uit het hele land zijn positieve reacties ontvangen van deelnemers en ‘luisteraars’. Sinds maandagavond is van verschillende kanten het verzoek gekomen om de actie te verlengen. Er is besloten de actie 'klokken van hoop en troost’ te verlengen tot eind april. De luiding is op de volgende woensdagen, tussen 19.00 en 19.15 uur:

  • woensdag 8 april 2020;
  • woensdag 15 april 2020;
  • woensdag 22 april 2020;
  • woensdag 29 april 2020;

 

Verlenging

Toen we dit initiatief zijn gestart, waren de overheidsmaatregelen van kracht tot en met 6 april 2020. Er is toen gekozen om drie woensdagen in de periode tot 6 april een klokluiding te houden als teken van hoop en troost en daarna te kijken hoe de overheid de maatregelen zou verscherpen óf zou opheffen.

Inmiddels heeft de overheid de maatregelen verlengd tot 1 juni a.s. Ook heeft de premier aangegeven dat de overheid aanstaande dinsdag zal beslissen hoe zij na 6 april verder vervolg geeft aan die maatregelen. Daarom lijkt het ons beter om de luiding niet te ver vooruit te plannen en per periode te bekijken of er een vervolg nodig is. Hierbij houden we de maatregelen van de overheid scherp in het oog. Eind april zal dus weer bekeken worden of het nodig is om de klokken van hoop en troost in de maand mei te luiden.

Betekenis van het klokluiden bekend maken

Klokken luiden al eeuwen als boodschappers voor de samenleving. We zijn van mening dat klokgelui een krachtig signaal naar de samenleving kan zijn, zolang we vertellen waarom de klokken geluid worden. Wanneer we onze omgeving informeren over dit troostvol en hoopvol gebaar van klokgelui, kan het initiatief breed gedragen worden door de samenleving. Klokken luiden immers voor allen die getroffen worden door het Coronavirus, waaronder ook hen die ernstig beperkt worden in hun sociale contacten.

 

De kern van 'klokken van hoop'

Graag herhalen we nog eens de kern van deze actie:

  • We luiden de klokken als hoopvol teken dat we samen de Corona crisis kunnen doorstaan en dat we hoopvol durven uitzien naar betere tijden voor ons allemaal.
  • We luiden de klokken als troostvol geluid voor allen die rouwen om slachtoffers van het Coronavirus en voor allen die het lastig vinden om thuis deze weken door te komen.
  • En we luiden de klokken als boodschap aan alle werkers in vitale beroepen: we waarderen hun inzet en zijn dankbaar voor wat zij voor ons land betekenen. In het bijzonder denken we hierbij aan de hulpverleners die dag aan dag klaar staan om medemensen te helpen.

 

Vragen en informatie

Mocht u vragen hebben over de actie, de verlening of anderszins, dan vragen we u om op de pagina met ‘veelgestelde vragen’ (FAQ’s) te kijken (www.klokkenvanhoop.nl/).


Klokken van de hoop ook in Wirdum

Meer dan zestig kerken in de provincie Groningen zullen aanstaande woensdag opnieuw de klokken luiden. Tussen 19.00 en 19.15 uur zal er op deze wijze opnieuw een boodschap van ‘hoop en troost’ te horen zijn.

Vorige week deed de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) een oproep uit naar haar kerken deel te nemen aan het initiatief Klokken van hoop. Meer dan zestig kerken gaven gehoor aan deze oproep. De klokken zijn nog op woensdag 25 maart en 1 april te horen van 19.00 uur tot 19.15 uur.

De kerken die zich bij via www.klokkenvanhoop.nl  hebben aangemeld bij de Stichting Oude Groninger Kerken zijn de kerken in:
Adorp, Baflo, Breede, Den Andel, Den Horn, Eenrum, Eenum, Engelbert, Fransum, Garnwerd, Godlinze, Grijpskerk, Grootegast (witte kerkje) Harkstede, Harkstede, Hornhuizen, Huizinge, Kiel-Windeweer, Klein Wetsinge, Kropswolde, Leegkerk, Leermens, Lettelbert, Losdorp, Marsum, Marum, Meedhuizen, Middelbert, Middelstum, Molukse kerk Appingedam, Niehove, Nieuw Beerta, Nieuw Scheemda, Nieuwolda, Niezijl, Noordbroek, Noordwijk, Obergum, Oldenzijl, Oosternieland, Oosterwijtwerd, Oude Pekela, Pieterburen, Sappemeer Koepelkerk, Slochteren, Solwerd, Stitswerd, ’t Zandt, Thesinge, Tolbert, Uithuizen, Usquert, Vierhuizen, Westeremden, Westernieland, Winsum, Wirdum, Zeerijp, Zuidwolde, Zuurdijk.