Hulpaanbod in dorpen groeit fors

 

Als gevolg van de coronacrisis wordt kwetsbare mensen in steeds meer Groninger dorpen op een georganiseerde wijze hulp aangeboden.

Inmiddels lopen er 30 door vrijwilligers gedragen hulpprojecten in 37 dorpen.

,,Enkele weken geleden stond de teller op 20; de groei is dus fors’’, zegt Inge Zwerver van de Vereniging Groninger Dorpen. ,,En we hebben het alleen over bij ons aangemelde en geregistreerde projecten. Misschien zijn er in werkelijkheid nog meer.’’

In veel dorpen hebben dorpsbelangenverenigingen het initiatief voor het hulpproject genomen. Soms is er sprake van een particulier initiatief. ,,Vaak is er, gezien de noodzaak om afstand te houden, een hulplijn opgezet’’, weet Zwerver. ,,Kwetsbare mensen kunnen die bellen als ze graag willen dat er boodschappen of medicijnen worden gehaald. Of als ze verlegen zitten om een praatje.’’

Bedum is zo’n dorp met een hulplijn. ,,En die wordt regelmatig gebeld’’, zegt Henk van der Velde, voorzitter van Dorpsbelangen Bedum. ,,Vaak willen mensen graag dat er boodschappen worden gehaald en bij hun deur worden neergezet. We hebben genoeg vrijwilligers tot onze beschikking. Bij het afleveren van de boodschappen wordt er dan ook, op afstand, een praatje met elkaar gemaakt.’’

Aanvulling op bestaand zorgproject

In sommige dorpen is de ‘coronahulp’ een aanvulling op een bestaand zorgproject. Zo loopt in Wedde, Veelerveen en Vriescheloo al langer het project Wedde Dat ’t Lukt. ,,Daarbij helpen vrijwilligers hulpbehoevende mensen’’, zegt bestuurder Harm Stubbe. ,,Wat we nu extra doen, is elke week alleenstaande hulpbehoevenden een keer bellen en een praatje maken. Dat wordt zeer gewaardeerd. Mooi is ook dat we al 105 vrijwilligers hadden, maar dat zich nu 40 extra hebben gemeld. Zo groot is de bereidheid om te helpen.’’

Die bereidheid is er ook in Wirdum, waar een hulplijn is opgezet. ,,We hebben flyers verspreid, maar nog geen aanvragen gehad’’, zegt coördinator Anita Overzet. ,,Dat is op zich een goed teken. De mensen redden zichzelf of krijgen hulp van familie. Maar mocht dat niet zo zijn, dan staan wij klaar. Iedereen in ons dorp die nu hulp nodig heeft, moet die kunnen krijgen.’’

Hetzelfde verhaal in Doodstil, Zandeweer en Eppenhuizen. Die drie dorpen hebben één hulplijn. ,,Als die wordt gebeld, staan de vrijwilligers klaar’’, zegt coördinator Gerben Feenstra.

Inge Zwerver is blij met de grote inzet. ,,Ik hoop dat nog meer dorpen volgen. Ze kunnen via onze website informatie krijgen over de reeds opgezette projecten. Die staan daarop vermeld.’’ (Dagblad van het Noorden 11 april)

 

Beste dorpsgenoten,

 

De boodschap van deskundigen en onze regering is helder en duidelijk: Samen doen we er alles aan om de verspreiding van het nieuwe Coronavirus te vertragen, zodat niet iedereen tegelijk ziek wordt en we als gemeenschap immuniteit opbouwen.

Sociale onthouding is de opdracht aan ons allen, zodat we niet allemaal tegelijk ziek worden en de meest kwetsbaren de dupe worden. Deze situatie heeft grote impact op het dagelijks leven van iedereen. Thuis blijven in plaats van naar het werk, niet naar school kunnen, niet naar je sportvereniging, niet naar je vriendenclub of op bezoek bij opa, oma of je kinderen.

Er is ongerustheid en onzekerheid en dat is terecht. Het is goed mogelijk dat er voor u door deze situatie vragen of knelpunten ontstaan. Anderzijds ontstaan er op veel plekken creatieve en sociale oplossingen en zijn we blij met alle digitale mogelijkheden.

Ook in Wirdum is het idee ontstaan om elkaar te helpen in deze moeilijke tijd. Sommige mensen hebben hun familie in de buurt en kunnen of willen deze zorg onderling regelen. Maar dit geldt niet voor iedereen. Hulp vragen is niet altijd makkelijk en hulp aanbieden ook niet altijd; je weet nooit of de ander daar wel op zit te wachten.

 

Daarom heeft Wirdum het plan opgevat om vraag en aanbod bij elkaar te brengen door middel van een noaberschap-hulplijn.

 

  • Praktische vragen. Wanneer u bijvoorbeeld op zoekt bent naar hulp bij het halen van boodschappen of medicijnen. Misschien zoekt u een kinderoppas vanwege u baan of iemand die de hond kan uitlaten, omdat u het huis niet uit kan.
  • Overige hulpvragen. Als u (of iemand in uw omgeving) psychische en/of lichamelijke klachten ondervindt. Of wanneer er knelpunten ontstaan, omdat taken niet meer door een externe hulp worden opgepakt bijvoorbeeld.
  • Luisterend oor. Gewoon een praatje van mens tot mens via de telefoon

 

De coördinator van de noaberschap-hulplijn Anita Overzet probeert hulpvraag en aanbod zoveel mogelijk bij elkaar te brengen.

 

Betaling van de boodschappen kan per pin, we hebben een mobiel pinapparaat waarmee we bij u aan huis kunnen afrekenen.

 

Telefoon:                   0596-571617  of  06-57360523

Adres:                        Stadsweg 18 Wirdum

Mail:                           anitaoverzet@live.nl


Oproep aan alle inwoners van Wirdum om te helpen tijdens het Corona Virus

Noaberschap ook in Wirdum?

In de afgelopen dagen heeft de regering uitzonderlijke maatregelen genomen. De wereld ziet er anders uit. Activiteiten binnen ons dorp en in het dorpshuis zijn stopgezet om fysieke contactmomenten te beperken, juist ook om de ouderen en kwetsbare groepen te beschermen.

Graag zouden wij als dorp een initiatief willen starten om elkaar juist in deze periode te blijven steunen. Het Coronavirus zal onvermijdelijk ook naar Wirdum komen de vraag is niet of en hoe maar wanneer.

We zijn op zoek naar mensen die mee willen helpen met dit initiatief.  We zoeken daarom dorpsgenoten met verschillende talenten, kunde en passie:

Meedenker(s) voor plannen maken en doelen stellen. Het liefst met kennis en kunde over ontwikkelingen in zorg en leefomgeving.

Meedoener(s) voor het oppakken van concrete zaken, zoals het doen van boodschappen, het ophalen van medicijnen, klusjes uitvoeren Wirdumers bellen, appen of mailen.