Gezellige Kerstavond 24 december 2019

Diner in ons dorpshuis voor 60 plussers.

Sinds 2014 wordt er voor en door Wirdumers in ons dorpshuis een kerstdiner verzorgd. Dit jaar zaten we aan een heel lange tafel die nog maar net paste in de grote ruimte van ons dorpshuis. Het aantal gasten en voorbereiders zijn in de loop van de jaren verdubbeld. Het is dus een voortgaand succes. Het dorpshuis was door een paar dorpsgenoten in kerstsfeer versierd en natuurlijk stond er de kerstboom. De tafel was mooi in kerstsfeer gedekt. We misten deze keer toch wel de prachtige bloemstukken op de kersttafels, altijd door Diny Berendsen gemaakt en daar is bij het welkoms woordje even stilgestaan. Bij hetgeen haar gezin met de vreselijke brand is overkomen. We hopen dat we volgend jaar van haar bloemsierkunst weer kunnen genieten.

Op de borden lag een feestelijke menukaart. Bij binnenkomst kregen we een welkomstdrankje; bubbels zonder alcohol. We zaten met 40 personen aan tafel. Er werd druk bijgepraat en belangstellend geïnformeerd en verteld. Een mooie ontmoeting in een fijne kerstsfeer. Veel mensen, de jonge, en de veel oudere 60+ers kenden elkaar. Ook waren er nieuwe bewoners en daarom ook heel leuk om met elkaar kennis te maken. Geweldig was de inzet van de koks en de bediening en de belangstelling en zorg van al deze voorbereiders en medewerkers. In totaal 20 dorpsgenoten hebben dit geweldig gezellige diner samen voor elkaar gekregen. Niet iedereen van de crew was nu aanwezig, een groot aantal heeft op de achtergrond meegewerkt.

Na het welkoms woordje door Tineke werd door Willem Kramer het “Stille nacht Heilige nacht” met de accordeon ingezet. 10 Medewerkers kwamen binnen met een kaars en werd het  lied gezamenlijk gezongen

Halverwege het diner werden we verrast door Hanna met 2 mooie gedichten. Hanna is 11 jaar en dat is best lef hebben om voor de lange tafel te gaan staan voordragen. Het was ook wel wennen vertelde ze me later. Ze had nog nooit met een microfoon iets gedaan en dan klinkt je stem heel raar. Best dapper dus, dat ze toch heeft doorgezet. De tekst van de beide gedichten zijn hieronder geplaatst.

Het accordeonspel door Willem Kramer bleef ons de gehele avond verrassen. Een paar senioren leden van de ons bekende Wirdumse mannenclub vertelden mij hoe zij voor dit diner deze heerlijke zalm hebben gerookt. Het dessert, en toetje met peren werd op twee grote schotels met feestelijk brandende sterretjes opgediend. Een aanrader dit dessert en dus plaatsen we het recept hierbij op de site.

Tineke, Clara, Geja, Anna, Jan, Anita, Geert, Ton, Eiko, Sandra, Corine, Wim, Petra, Iris, Vera, Coby, Rene, Hans, en Aly. Heel veel dank voor deze fijne warme avond.


Gedichten bij het kerstdiner voorgedragen door Hanna.

1e gedicht

De wens voor ons allen:

In deze wereld hebben wij mensen

Allemaal zo ons eigen wensen

Maar een ding dat wil iedereen

En dat is vrede om ons heen

Een beetje liefde aan anderen geven

Dat schijnt heel moeilijk te zijn in dit leven

Ook al lijkt dit voor anderen overbodig

Liefde en aandacht heeft iedereen nodig!

 

2de gedicht

Kerstmenu

Neem 50 gram verdraagzaamheid

En anderhalf ons vrede

Vermeng dit met wat goede wil

En dan maar lekker kneden.

Doe er ook wat humor bij

Want zonder Humor,

Ik zeg het maar even,

Kan een mens niet leven

Een flinke scheut gezond verstand

Mag zeker niet ontbreken,

Een beetje lol dat kan ook best,

Een lepel, afgestreken

En dan nog een geniale tip:

Garneer de hele zaak

Met vriendschap

Dat geeft de juiste smaak.

Bij voorkeur warm serveren

Iedereen zal het waarderen.


Toetje bij het kerstdiner 24 december 2019

 

Recept van Petra.

Peer met mascarpone crème en vanillesaus.

Recept voor 4 personen

 

4 doyen peren, -Bakje mascarpone -Slagroom -Custard -Melk -Suiker

Meng de custard en de suiker met 2 eetlepels melk. Breng de rest van de melk aan de kook.

Doe het custard papje bij de warme melk, breng dit aan de kook, laat een paar minuutjes koken op laag vuur en dan de saus laten afkoelen.

Schil de peren en snij ze in partjes of blokjes. Klop de slagroom stijf 

Mascarpone in een bakje losmaken en dan spatel je de mascarpone door de slagroom.

Opdienen:

Doe 1 eetlepel vanillesaus onderin de kom of glas waarin u serveert. (Bodem bedekker)

De peer komt daar bovenop en maak af met een mooie toef mascarponecrème.

Vanillesaus.:

-12 gr custard -16 gr suiker -400 ml melk

Topping; bovenop de mascarponecrème een chocoladesaus draperen.