Wandelen Rondom Wirdum

I Dorpsommetje

Ruim zeven kilometer genieten van landschap en geschiedenis

Het landschap rondom Wirdum is meer dan tweeduizend jaar oud. Het heeft een rijke geschiedenis. Het Ommetje Rondom Wirdum (7,5 kilometer) voert wandelaars door dit bijzondere landschap.

Een middeleeuws kerkje, statige landhuizen, beroemde historische Groningers en het kenmerkende Noord-Groninger wierdenland: het Ommetje Rondom Wirdum heeft alles wat een wandeling afwisselend en boeiend maakt. Van de kerk van Wirdum voert het naar de Bolhuislaan. Hier stond ooit de edele heerd Bolhuis; geboortehuis van de zestiende eeuwse kroniekschrijver Abel Eppens en een eeuw later woonhuis van Enno Doedes Star, vice-admiraal onder Michiel de Ruyter. Daarna doet het ommetje landgoed Ekenstein aan, dat in 1648 werd gebouwd door Johan Eeck sr., de latere burgemeester van Groningen. Zijn zoon en opvolger was waarschijnlijk de opdrachtgever voor het even verderop in 1686 gerealiseerde buitenhuis Rusthoven. Via de voormalige Fromaborg – tegenwoordig een boerenhuis in Oldamster stijl - komt de wandelaar terug in wierdedorp Wirdum. 

Klik hier onder om de wandeling te downloaden 

II Langs Stadsweg, Damsterdiep, steenfabrieken en oude borgterreinen

Deze route van Groningen loopt gaat langs Garrelsweer, Wirdum, Garrelsweer, Wittewierum, Ten Post en Winneweer en is ca 10 km. Zowel de hoofdroute als de zuidelijke optie gaan langs enkele onverharde (veelal gras) paden. Het noordelijke deel is geschikt per fiets (soms fiets aan de hand). Het zuidelijke deel (ca 10 km) is alleen geschikt voor de sportieve en stoere wandelaar: langs enkele onregelmatige graspaden/maaipaden van het waterschap, mogelijk hoge vegetatie en een hek (u moet er overheen klimmen). Voldoende parkeergelegenheden aan route.

III Een ommetje rond melkenstijd

Gepubliceerd in Dagblad van het Noorden

Lengte: 11 km. Verharde en onverharde paden. Honden mogen mee, mits aangelijnd.

De beschreven wandeling is samengesteld uit delen van de ommetjes Garrelsweer (5,2 km) en Wirdum (7,5 km). De ommetjes zijn aangegeven via paaltjes. In beide plaatsen staat een informatiebord. N.B.: Door het verbinden van de ommetjes loopt een deel van de route tegen de aangegeven looprichting in.

een stukje uit het artikel:

"Het Tiggelpad gaat verder naar de rand van landgoed Ekenstein, waar het afbuigt naar de N360. Een ijzeren klaphek biedt een doorgang, het is er uitkijken geblazen, vooral voor auto’s die inhalen, die razen voorbij. Het klaphek aan de overkant leidt naar een smalle strook grond, in gebruik als boomgaard. Er is kort geleden gesnoeid. In een knotwilg hangt een steenuilenkast. Hopelijk is die steenmarterproof, dus met een voorportaal achter het invlieggat, zodat het roofdier de bocht niet kan nemen."