Ommetje rondom Wirdum

Het ommetje “Rondom Wirdum” voert de wandelaar door een landschap dat meer dan 2000 jaar oud is. De oudste bewoning van Wirdum dateert uit ca 200 v.Chr. In die tijd was er een stijging van de zeespiegel en om zich te wapenen tegen overstromingen ging men zijn erf ophogen. Hier ontstonden later de grote dorpswierden. Ondanks afgravingen, kleiwinning voor steenfabrieken en ruilverkavelingen, is er nog veel van het oude wierdenlandschap en zijn geschiedenis te herkennen.

Routebeschrijving:

 https://www.landschapsbeheergroningen.nl/wp-content/uploads/2015/02/folderommetjewirdum.pdf

Ommetjes zijn korte wandelroutes die in samenwerking met landschapsbeheer door bewoners zelf zijn uitgezet in en rond hun dorp. Je vindt ze in de hele provincie.  Ommetjes maken het landschap toegankelijk en beleefbaar. Voor bewoners zijn het heerlijke zondagmiddag- en zomeravondwandelingen, voor bezoekers een ontspannen en leuke manier om de provincie te ontdekken.


Het Groninger Borgenpad

Een wandeling van 240 kilometer, verdeeld in etappes, langs alle zestien borgen in Groningen.

De ‘Rondwandeling Ekenstein/ Rusthoven’ voert over de wierde met kerk (Wirdum), een pad langs het Oostwijtwerdermaar en een stuk Trekweg en Stadsweg, en langs de tichelborg Rusthoven en het park van Ekenstein.

Alle rondwandelingen zijn, net zoals de etappes van de lange afstandswandeling, gratis te downloaden. De kaart van de wandeling is ook kosteloos te gebruiken op de smartphone. Ook kan de route in eigen navigatiesystemen worden ingevoerd.

Routebeschrijving: https://groningerborgenpad.nl/wp-content/uploads/2019/10/Rondwandeling-Ekenstein-en-Rusthoven-1.pdf

Routekaart: https://afstandmeten.nl/index.php?id=2464178

                                   Borg Rusthoven


Wirdum – Ekenstein

Dit is de link naar de beschreven route .De Stichting werkt samen met de Stichting Oude Groninger kerken en de Raad van Kerken in Groningen en Drenthe waardoor 130 middeleeuwse kerken te bezichtigen zijn. Groningen is ontstellend rijk aan cultuurhistorie, natuur en middeleeuwse kerken. Door de vele desolate trajecten bij uitstek geschikt voor pelgrimeren. Op de website van de Stichting Pelgrimeren in Groningen, met een digitaal netwerkwerk van 2300 km pelgrimswandelingen (131 rondwandelingen van 8 km en 61 dagetappes van ca. 21 km). Elke wandeling heeft een kaart, een routebeschrijving, een GPX bestand, de route in de app ViewRanger, een informatiebestand over cultuurhistorie, een werkvorm bezinning (voor iedereen) en een werkvorm christelijke spiritualiteit. 

                        Ekenstein