Tom, Alice en Alfred Edwards in London, maart 1945

Canadese familie vindt na 55 jaar plaats waar broer sneuvelde

 

Op 25 april 1945 sneuvelde de Canadese korporaal Alfred R. Edwards in Wirdum.

Ons dorp was in die nadagen van de oorlog in geallieerde handen en werd door de Duitsers hevig beschoten vanuit Emden en Delfzijl.

De verbindingstroepen waartoe Edwards behoorde hadden grote moeite om in het oorlogsgeweld hun telefoonlijnen in stand te houden. Korporaal Edwards had de nacht doorgebracht in de voortuin van de familie Steenhuis-Geertsema aan de Kerkeweg. Op de uitnodiging van de bewoners om in hun huis te slapen wilde hij niet ingaan omdat hij bang was dat het huis getroffen zou worden door een granaatinslag, aldus Having Steenhuis Geertsema, die dit verhaal kende van zijn vader. In de ochtend van 25 april snelde hij een collega te hulp die gewond was nabij de boerderij van de familie Siertsema aan de Eekwerderweg. Tijdens deze actie werd hij dodelijk getroffen door een vijandelijke granaat. Hij werd diezelfde dag begraven op de z.g."Wierplaats", dat als tijdelijk kerkhof voor de geallieerde slachtoffers gebruikt werd.

Korporaal Edwards werd eerder die winter zwaargewond toen hij met zijn jeep op een mijn reed. Om te herstellen werd hij naar Engeland gestuurd, waar hij een ontmoeting had met zijn broer en zuster, die daar als militairen gestationeerd waren. Dit was de laatste keer dat zij hem gezien hebben.

In de brief aan de weduwe Edwards, waarin de bataljonscommandant de toedracht van het ongeval beschreef werd als begraafplaats het Canadese kerkhof nabij Widum in Holland genoemd. Het abusievelijk weglaten van de "r" in het woord Wirdum was er de oorzaak van dat de familie de plaats van sneuvelen van hun broer nooit heeft kunnen traceren, ook al kwamen zij regelmatig naar Nederland om als oorlogsveteranen de meidagen te herdenken. 21 Jaar geleden, toen de bevrijding met de Canadese oud-strijders voor het laatst officieel werd herdacht, kwam de familie Edwards via via in aanraking met Steenhuis Geertsema. Het was voor hen een zeer emotionele gebeurtenis om uiteindelijk de plaats te bezoeken waar hun broer Edward gesneuveld was.

In de zomer van 1946 werd het Canadese kerkhof in Wirdum geruimd, en werden de doden herbegraven op het geallieerde kerkhof op de Holterberg.